Sjøørret i Asker

Om fluefiske i sjøen

Tradisjonelt har fluefiske handlet om edelfisk i ferskvann, hovedsaklig elver. I en bok jeg har, Den stora boken om Flugfiske fra 1991, er det eksempelvis kun ett lite kapittel om fluefiske i sjøen. Og det handler selvsagt om amerikanskinspirert tarpon og bonefish-fiske. ehh.. hallo?!

Danskene derimot vet bedre. Der har fluefiske etter sjøørret langs kysten vært vanlig i lengre tid. Det ser ut til at dette også kommer for fullt i Norge, og det er på tide!
Det tradisjonelle elvefisket etter sjøørret og laks bærer stadig større preg av reduserte bestander som følge av forurensing, vassdragsregulering og sykdom. I tillegg er fiskekort som regel ganske kostbart, og fisket er svært usikkert i den forstand at man fisker etter gytevandrende fisk som trolig hugger pga. irritasjon og revirhevdelse. Det er bare fiskbart en relativt kort periode (normalt juni tom. august), og man er prisgitt temperatur, vannføring etc..

I lys av dette er sjøørretfiske i sjøen helt utrolig! For det første er det helt gratis -videre kan man fiske så godt som hele året, og hvis man i tillegg bor i nærheten av Oslofjorden, er det tett med sulten, jaktende sjøørret til disposisjon.

Sjøørret i Asker

Aller først må jeg gjøre det helt klart at dette(1998) er min debutsesong som sjøfisker. Kort sagt betyr dette at jeg ikke har særlig peiling.. :)
Det er sikkert mange bortgjemte knallplasser på Asker-siden av Oslofjorden, men de kjenner ikke jeg til.. ennå....
Uansett er det iallefall noen velkjente og gode plasser som alle vet om; Hvalstrand, Konglungen, Spirabukta og Elnestangen.

Hvalstrand
Hvalstrand ligger i Leangbukta som kan oppsumeres som rolig og skjermet, lite strøm og ganske grunn. Sammenlignet med de andre klassiske sjøørretstedene lenger ut i fjorden er Leangbukta brakkvann. Isen går sent, og fisket kommer i gang senere enn andre steder.
Samtidig blir vannet veldig varmt på sommern -til stor glede for alle badegjestene. Bunnen på Hvalstrand er stort sett sand eller småstein. Generelt lite tang.
Det blir likevel tatt mye sjøørret på Hvalstrand, og det fiskes stort sett langs hele området -fra moloen til vika forbi stupetårnet.
Mine personlige favorittsteder er øya på moloen og like rundt halvøya øst for moloen.
I siste halvdel av mars har jeg vært på Hvalstrand 4-5 ganger, uten resultat. Andre fiskere jeg har møtt har heller ikke fått noe, hverken torsk eller sjøørret, og således ligger Hvalstrand godt etter skjema i år..

Konglungen
Konglungen blir på mange måter veldig lik Hvalstrand. Iallefall på den siden som vender inn mot Leangbukta. Har ikke vært på den siden og fisket på mange år... Uten at det selvfølgelig betyr noe som helst.. :)
Den delen av Konglungen som vender ut mot fjorden er nok annerledes. Jeg har imidlertid aldri vært der ute selv..

Spirabukta
Spirabukta er vel egentlig den bittelille bukta, mens der det normalt fiskes (mot Bjerkøya), vel egentlig heter Spiraodden. Men sånt overlater jeg elegant til spesielt kartinteresserte å krangle om.. :)
Det er mer strøm i Spirabukta enn i Leangbukta, og også vesentlig dypere i partier. Like ved sjøørretpartiet skal det være 60m dypt like ut fra land. Dette er typisk hear-say, og come to think of it er det faktisk sjelden jeg avsetter mange kalorier til slike målinger selv.. blabla. klype salt. blabla.. Uansett, det er iallefall dypt der!
Selv jeg har bare vært på Spira èn gang i år, og det var allerede i februar, dvs. litt tidlig. Det pleier imidlertid å være bra med folk her utover våren, så jeg antar det blir tatt endel fisk!

Elnestangen
Elnestangen ligger lenger ut i fjorden og er dermed mer utsatt for vind og strøm enn de andre stedene omtalt her. Når dette skrives, April 98, er Elnestangen det suverent beste stedet for sjøørret i Asker. Det blir tatt rundt 10 sjøørret her hver natt!
Det er imidlertid mange fiskere her, så det skulle bare mangle at det ikke ble tatt fisk. Det er forsåvidt bra med plass her, men de fleste pleier å klumpe seg sammen ute på odden. Og der kan det bli i trangeste laget.. Selv på hverdager finner man 10-12 gærninger med fluestanga midt på natta. Kommunen burde ta litt ansvar og få igang et kølappsystem! :)
Bunnforholdene er nærmest perfekte for sjøørret; litt langgrunt ut fra land, strøm og tang.. Det blir også tatt endel torsk her. De kjennetegnes med fluefiskerens jubelbrøl: "FAEN!" :).

Andre steder
Andre steder i området som får god omtale, er f.eks. Børsholmen, Landøya, Fornebu, Kjørbu og Kalvøya. Selv har jeg mer enn nok med stedene allerede omtalt på denne siden...

Sjøørretstoff
Det er skrevet masse om sjøørreten, men mye av det er typisk sportsfiskesvada. Som f.eks. stor sjøørret liker store fluer, sjøørreten fiskes best ved høyvann, sjøørreten biter best når det er 6-8 grader i vannet. Forsåvidt ikke noe å galt i å komme med påstander, men jeg blir halvgærn i hodet når ymse (artikkel)forfattere ikke sannsynligjør og argumenterer for at påstandene faktisk er riktige. Det er ganske vanlig å bare slenge ut noe bullshit, nesten som å lese en katalog fra Sølvkroken eller noe sånt.
Men det finnes skikkelige saker, f.eks. boken Sjøørret, Sjørret (Havørred, Havørred) av Kurt Malmbak-Kjeldsen. Dette er kort sagt min sjøørretbibel, og så godt som alle forhold relevante for sjøørreten blir diskutert på en fornuftig måte. Tidevann, temperatur, saltinnhold, flo/fjære, strøm, byttedyr etc.. Og der det er usikkerhet, blir dette sagt i klartekst, slik at man alltid vet hva som er fakta og hva som spekulasjon. Forfatteren sier ikke bare hva, men også hvorfor. Anbefales på det varmeste!

Nettressurser
Det finnes også endel gode ressurser på nettet, f.eks.:

 • denne siden på den omfattende Fishing Denmark-siten.
 • Flyshop har også et nyttig bidrag her.
 • Fine bilder og grundig gjennomarbeidet tekst finner her, en del av Geir Kristian Ronlands framesbelastede hjemmeside.
 • Fiskernett svikter ikke og har selvsagt en lang artikkel om sjøørretfiske i Oslofjorden.

  Skitt fiske!
  The trout is out there......

 • Julern i Spirabukta
  Februar'98: Julern i sving i Spirabukta, et av de beste stedene i Asker...


  Figen speyer ut mot Bjerkøya.. Kom ikke helt frem nei.. (dårlig stang!) hø hø
  Spirabukta: Figen speyer ut mot Bjerkøya..


  Elnestangen
  Odden på Elnestangen: Variende dyp, konstant strøm, tang = Strålende sjøørretplass!


  Elnestangen
  Rundt hjørnet på Elnestangen, også et fint parti..


  Hvalstrand
  Hvalstrand: Fine sjøørretplasser også her.. (ps! Jeg har stupt fra 10'ern her!! Èn gang..)


  Konglungen sett fra moloen på Hvalstrand
  Konglungen mot Leangbukta.. Sett fra moloen på Hvalstrand.


  For det er så lett å se lur med den blitzen i trynet!
  Jaja, paralysert av blitz ser jeg ikke særlig glup ut..
  ps! Min først sjøfangete sjøørret! Elnestangen, 1.april 1998 kl. 00.30. Nesten 1,5 kg!


  Ofte lurt å feste en flue ytterst på fortommen..
  Noen standardfluer til sjøørretfiske må til! Klikk for mer info!  Legg til eller se pe kommentarer til denne siden.

  Tilbake


  12/04-1998. Christian Figenschou <figen@online.no>.